Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Google+ Twitter
Creaza-ti contul si incepe sa scrii un tutorial chiar acum. Ajuta-i pe altii sa se descurce cu ce stii tu sa faci.

 Cum se fierb corect pastele

Vizualizari 6851
Pagina 1 din 1

Scrisde mikimaria » 22 Noi 2014, 01:12

Advertisements:
Pentru italieni, mai ales, fierberea pastelor are o deosebita importanta. Nu vorbim doar ca punem paste în apa și le fierbem după indicațiile de pe pachet. Dar cita sare, cit ulei? Pastele fierte corect sunt tot farmecul mâncărurilor italienești pregătite în timp scurt, ușoare și gustoase.
Exista 4 etapei de baza ușor de urmărit care va vor da rezultate ca în Italia…
Preambul: pastele alimentare (pasta secca) sunt făcute sin grâu dur; sunt pastele pe care le găsim in marile magazine dar și în băcăniile de delicatese. Pastele proaspete, mai ales cele cu ou (ravioli, tagliatele) trebuie pregătite în funcție de rețeta fiecăreia.
Alt element important: folosiți paste de calitate, de marca, daca se poate. Italienii considera pastele ca fel principal și nu ca o garnitura. Este o mâncare populara, ieftina, un lux la îndemâna tuturor.

1. Cantități de paste, apa și sare
Regula este ușor de reținut: 1-10-100, adică 1 litru de apa, 10g de sare si 100g paste. Puteți micșora gramajul de sare (dar sa nu o uitați) ajungând la 7-8g. Depinde și de sos.
• De ce atâta apa?
Pastele au nevoie de multa apa pentru a se fierbe complet, omogen.
• Pentru ce este nevoie de sare?
Este vorba de o reacție chimica; trebuie sa se creeze o osmoza intre amidon, gluten, apa si sare… pentru a crea un amestec care se la dilata si se va fierbe (devenind digerabila).
• Care sunt cantitățile pe persoana?
Daca pastele se folosesc pentru a pregăti „il primo” – felul I – se calculează în medie intre 80 și 100g de paste de persoana. Depinde și de format (spaghetele pot fi mai puține), de tipul sosului și de cantitatea lui (daca sosul este complex și în abundenta, atunci nu este nevoie de prea multe paste); totul depinde și de foamea mesenilor.
Spaghetti.png
Spaghetti
Spaghetti.png (Vizualizat de 6851 ori)

2. Procedee de preparare si timp de fierbere
• Puneți apa la fiert
Aduceți apa in punctul de fierbere, apoi adăugați sare grunjoasa (merge si din cealaltă). Este o mâncare rapida, foarte buna mai ales când ne grăbim.
Întâi putem sarea, apoi pastele (toate deodată) ; apoi facem focul mic, având grija ca apa sa fiarbă mereu, fără sa putem capacul. Amestecam din când in când pentru ca pastele sa nu se lipească.
• Cit timp durează fierberea?
Nu exista o regula unica, dar răspunsul este ușor; timpul este indicat pe pachet. Daca este o marca buna de paste, puteți sa urmați indicațiile cu încredere (au făcut mii de teste de-a lungul anilor). Este si o chestiune de gust, puteți sa fierbeți paste un minut mai mult sau mai puțin. Daca nu aveți un ceas la indemina, o metoda empirica ne indica sa tăiem pastele in doua. Trebuie sa fie fierte in întregime, mai puțin un punct mic la mijloc. Daca doriți sa sotați pastele intr-un sos, ele își vor păstra forma. Puneți deoparte un pic din apa de fiert, o puteți folosi la diluarea sosului daca este nevoie.
• Ce înseamnă „al dente” ?
Exista o serie de mituri in jurul acestei expresii italienești si care își pierde câteodată semnificația când este vorba de orez sau fasole. Deși nu este prea poetic, „al dente” înseamnă „la dinte”. Asta înseamnă ca pastele sunt fierte corect.
paste.png
paste
paste.png (Vizualizat de 6851 ori)

3. Cum scurgem si condimentam pastele
Scurgeți pastele într-o strecurătoare simpla , scuturați-le un pic si păstrați un pic din apa in care au fiert. Vărsați pastele peste sos, intr-un vas mare, sau o salatiera si amestecați. Faptul ca vărsați pastele in sos va ajuta sa le condimentați, omogen evitând sa se lipească. Serviți imediat cald.

4. Ce nu trebuie sa facem
Pre-fiertul pastelor.
Pastele se fierb rapid si prepararea lor durează aproximativ 15 minute. Trebuie doar sa le puneți in apa fiarta si sa adăugați sosul.
Clătiți pastele
Unii fac analogia cu orezul sau fasolea, dar in cazul pastelor nu este cazul sa le clătiți. Astfel le veți raci prea repede si își vor pierde amidonul prețios care le da gustul si le face alunecoase. Singura excepție de la regula este salata de paste. In acest caz puteți sa le răciți, cu condiția de a adăuga ulei imediat.
Viva la pastaciutta!
Sponsored Links:
mikimaria
 
Mesaje: 20
Membru din: 11 Noi, 2014
Total puncte: 8


Sponsored Links:

Distribuie pe:

1 mesaj • Pagina 1 din 1
Citeste si:
Sponsored Links:
Cum se conecteaza corect doua sau mai multe fire intre ele
în Altele
de AndyMoz » 02 Apr 2015, 20:58
Răspunsuri 0
Vizualizări 6771
Cum sa strangem corect mana cand salutam pe cineva
în Educatie
de JennyC » 18 Apr 2014, 14:24
Răspunsuri 0
Vizualizări 2879
Cum sa incadrezi corect subiectul unei fotografii
în Foto si Video
de Krista » 28 Dec 2016, 14:37
Răspunsuri 0
Vizualizări 2398
Cum sa folosesti corect tacamurile la masa
în Educatie
de JennyC » 27 Feb 2016, 19:35
Răspunsuri 0
Vizualizări 6258
Cum sa speli corect si repede masina
în Altele
de YoungBlood » 12 Apr 2015, 18:28
Răspunsuri 0
Vizualizări 3281
Cum se debaraseaza corect cutiile de lapte sau suc
în Altele
de JennyC » 06 Sep 2015, 17:31
Răspunsuri 0
Vizualizări 1700
Cum se șterge corect un touch screen
în Altele
de mikimaria » 05 Feb 2015, 13:55
Răspunsuri 0
Vizualizări 2059
Cum se ingrijeste corect Steaua Craciunului
în Casa si gradina
de RoxanaT » 09 Feb 2017, 17:38
Răspunsuri 0
Vizualizări 1244
Sponsored Links:

Înapoi la Culinare

Sustine-ne printr-un simplu Like pe Facebook
x #{title}

#{text}