Sponsored Links:
Este adevarat ca un vin de calitate este bun indiferent de maniera si contextul in care este degustat, dar exista o eticheta destul de riguroasa in ceea ce priveste servirea acestuia.
Este nevoie de o anumita temperatura, un anumit tip de pahar si chiar un ritual aparte pentru fiecare sortiment. Daca vreti sa faceti figura buna la petreceri sau, pur si simplu, vreti sa va bucurati pe deplin de experienta savurarii vinului, iata ce trebuie sa stiti:
vin.jpg |
1. Temperatura
Sampania, vinurile spumante si vinurile albe demidulci, licoroase au cea mai mica temperatura de servire, de 6-8 grade. Urmatoarele sunt vinurile albe si cele rose seci, la 8-12 grade C. Vinul rosu, usor se serveste la 10-12 grade, iar cel rosu, corpolent ar trebui servit la temperatura camerei, aproximativ 18-19 grade Celsius. In cazul in care vreti totusi sa raciti o sticla de vin rosu, la 16 grade, o puteti lasa in frigider pentru cel mult o jumatate de ora.
2. Deschiderea sticlei
Sticlele de vin cu dop de pluta se deschid folosind un tirbuson. Pentru ca este o bautura eleganta, vinul nu ar trebui deschis cu un cutit, de exemplu, asa cum se mai intampla, sau cu orice obiect gasit la indemana, cu care se impinge dopul in interior!
3. Paharele
pahare.jpg |
Somelierii spun ca vinul nu are gustul desarvarsit decat daca este servit intr-un pahar corespunzator. Vinurile albe sunt servite in pahare inalte, cele rosii in pahare mai corpolente, care sa permita aerisirea acestuia, iar cele rose impun, de asemenea, un anumit tip de pahar. Insa indiferent ca aveti sau nu paharul potrivit, sa retineti ca acesta trebuie tinut intotdeauna de picior sau de talpa, pentru a nu afecta temperatura vinului.