Pagina 1 din 1

Cum sa intretii chederele de la masina sau alte elemente din cauciuc

ScrisScris: 19 Sep 2015, 15:25
de AndyMoz
In timp, cauciucul isi pierde proprietatile, elasticitatea si culoarea, in special cauciucul care este utilizat mai des sau care este expus la intemperii fara sa fie tratat, cum ar fi chederele de la usile masinii. Ca sa isi pastreze proprietatile, cauciucul trebuie tratat si intretinut corespunzator.

Pentru intretinerea lui exista diverse feluri de substante dar care sunt si costisitoare. Metoda care o vom prezenta in acest tutorial este foarte simpla si ieftina.

Materiale necesare
  • glicerina boraxata simpla, fara alte substante adaugate (se cumpara din farmacie)
  • o carpa fina, uscata (de preferat din microfibra)
Procedeu
1. Se sterge bine chederul / cauciucul cu o carpa umeda si se lasa cateva minute sa se usuce
2. Se toarna putina substanta (glicerina boraxata) pe carpa uscata si se sterge chederul / cauciucul foarte bine, cu miscari "stanga-dreapta" ca substanta sa se aseze bine pe cauciuc. In imagine se poate observa diferenta dintre partea tratata a cauciucului si partea netratata.
Reconditionare chedere cu glicerina boraxata.jpg
Reconditionare chedere cu glicerina boraxata.jpg (Vizualizat de 3121 ori)

3. Se procedeaza la fel pe toata suprafata chederului, pentru fiecare usa, portbagaj, etc.. si se lasa cateva minute sa se usuce, fara sa se inchida usile.

Info:
- Este recomandat sa acoperi intreaga suprafata a cauciucului sau cat mai mult, nu doar partea din fata ci si marginile.
- Nu e recomandat sa folosesti pentru curatarea chederelor sray cu silicon pentru bord deoarece efectul nu va fi de durata si vor aparea diverse zgomote in deplasare.
- Glicerina boraxata trateaza cauciucul, ii ofera elasticitate ii reda culoarea, impiedica apa sa se infiltreze si elimina zgomotele, scartaielile.
- E bine sa repetam procedeul o data la 4-5 luni ca sa fie cat mai eficient.
- Prin aceasta procedura se pot reconditiona si intretine chedere sau alte elemente din cauciuc cu efort minim si costuri mici.