Sponsored Links:
Trebuie insa sa stii ca pentru pastrarea proprietatilor vinului este nevoie de o depozitare corecta.
vinurie.jpg |
Lumina. In primul rand, vinul trebuie pastrat departe de lumina. Nu depozita sticlele in bataia directa a razelor solare sau sub lumina fluorescenta, chiar daca unele sticle au filtru de protectie UV. Lumina puternica poate schimba gustul vinului.
Pozitie. Sticlele trebuie asezate orizontal astfel incat dopul sa fie mereu in contact cu vinul, pentru a permite oxigenarea constanta a bauturii. Poti achizitiona un raft de perete sau unul pe care sa il amplasezi pe mobila, in cazul in care nu ai o incapere speciala pentru pastrarea vinului.
sticla_dop.jpg |
Amplasare. Nu misca des sticlele. Este recomandat sa le pui intr-un loc in care nu va fi nevoie sa le atingi des. De asemenea, este recomandat sa le amplasezi cu eticheta la vedere, tocmai pentru a nu fi nevoie sa le intorci pentru a vedea ce contin.
vin_raft.jpg |
Temperatura. Temperatura recomandata este intre 10 si 20 de grade Celsius si trebuie sa fie constanta, deoarece variatiile nu fac bine vinului.
Umiditate. Umiditatea recomandata este intre 50 si 80%. Umiditatea scazuta conduce la uscarea dopului, lasand aerul sa patrunda in sticla, ceea ce duce la oxidarea vinului. Pe de alta parte, umiditatea ridicata poate genera mirosuri neplacute sau poate crea un mediu favorabil dezvoltarii mucegaiului.
sticle_vin.jpg |
Retine, totusi, ca vinurile comercializate de obicei in magazine nespecializate nu sunt facute pentru a fi pastrate mult timp. De aceea, unii specialisti spun ca ar trebui consumate in maxim un an de la achizitie.