Sponsored Links:
Atunci cand vrei sa faci un astfel de preparat, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte.
steak.jpg |
Carnea de vita nu trebuie congelata, deoarece isi pierde din calitate. Este bine sa cumperi carne in ziua in care intentionezi sa o gatesti sau cu o zi inainte, daca vrei sa o lasi la marinat.
carne.jpg |
Pentru gratar sau tigaie, este recomandat sa folosesti muschi, care este fraged si suculent, vrabioara, de asemenea frageda, sau ceafa de manzat, desi aceasta parte a animalului nu este printre cele mai frecvent folosite in cazul vitei.
Carnea maturata este mai buna pentru friptura. Daca nu esti pasionat de carnuri si tehnici speciale de preparare, o poti cumpara ca atare de la macelarie.
Carnea nu trebuie gatita imediat ce ai scos-o din frigider. Este recomandat sa o lasi jumatate de ora la temperatura camerei, altfel carnea se va face mai repede la exterior, iar caldura nu va fi distribuita uniform si in interior.
Vasul in care gatesti carnea trebuie sa fie incins. Pune tigaia sau gratarul pe foc, la 180 de grade, pana cand se incinge. Pentru o friptura medium-rare, asa cum se serveste in general muschiul de vita, o bucata de 200 de grame trebuie gatita 3, 4 minute pe fiecare parte, la foc mare. Pentru un muschi medium, carnea se lasa aproximativ 6, 7 minute minute pe fiecare parte. Timpul de gatire depinde si de dimensiunea bucatii de carne. Daca este prajita prea mult, carnea devine atoasa si greu de mancat.
steak_foc.jpg |
Carnea trebuie lasata sa se „odihneasca”. Dupa ce iei friptura de pe gratar, las-o inca 5 minute inainte de a o servi.
carne_vin.jpg |
Pentru ca experienta sa fie desavarsita, asorteaza friptura de vita cu un vin rosu. Soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon sau Feteasca Neagra se potrivesc perfect!