Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
  • Prima pagină Categorii Casa si gradina
  • Cum se planteaza si cum se intretine un cactus
    Vizualizari 26682

    Scrisde Razr » 20 Oct 2013, 22:32

    Cactusul este una dintre cele mai populare plante de apartament datorita aspectului si datorita intretinerii usoare a acestuia.
    Sponsored Links:

    Informatii suplimentare
    • Pamantul: Pamantul in care cactusul poate fi plantat, trebuie sa fie amestecat si cu nisip (2 parti pamant, 1 parte nisip).
    • Vasul: Pentru cactusii care se dezvolta vertical, este indicat ca diametrul vasului in care sunt plantati sa fie jumatate din inaltimea pe care o are planta, deoarece radacinile acesteia cresc foarte mult si au nevoie de spatiu. Nu se recomanda ghivecele din plastic sau email, cele mai potrivite sunt cele din ceramica sau lut.
    • Udarea: Cactusii nu trebuie udati des, ei rezista mult mai bine la lipsa de apa decat la o cantitate prea mare. In cazul in care cantitatea de apa oferita cactusilor este prea mare, radacina poate putrezi. Vara se pot uda o data la 5-7 zile insa iarna o data la 8-10 zile.
    • Lumina: Sunt specii care prefera lumina abundenta dar exista si specii care prefera zonele umbroase. Cele mai multe specii sunt cele care prefera lumina si caldura, din acest motiv cactusii pot fi amplasati in zona cea mai luminata si cea mai incalzita a locuintei.
    • Daunatorii: Cactusii sunt plante foarte rezistente. Cu toate acestea, daca locuiti la casa si scoateti cactusul in gradina pe timp de vara, este bine de stiut ca poate fi atacat de daunatori precum paianjenul rosu, paduchi de frunze sau paduchele lanos, insecte care pot transmite boli destul de grave ale cactusilor cum ar fi phytophtora omnivora si phytophtora parasitica, care pot duce la putrezirea radacinilor si a tulpinilor.
    Cum se planteaza cactusul.jpg
    Cum se planteaza cactusul.jpg

    Plantarea
    Ai nevoie de:
    cactusul cumparat dintr-un magazin, este important sa il transplantezi imediat, deoarece substratul in care se afla este provizoriu si nu ii ofera hrana necesara.
    un ghiveci cu aproximativ 2 cm mai mare decat cel precedent, in care ai achizitionat planta (in functie si de dimensiunea plantei).
    set unelte gradinarit.
    suport din carton.
    pietris.
    nisip.
    pamant de gradina sau pamant special pentru cactusi.

    Procedura
    1. Acopera orificiile ghiveciului in care urmeaza sa plantezi cactusul cu pietricele. Incearca sa pozitionezi cate o piatra in dreptul fiecarui orificiu, iar in cazul in care pietrele sunt prea mari sau foarte mici, le poti aseza intr-un strat lejer pe fundul ghiveciului. Acesta ajuta la drenarea apei in exces.
    2. Umple un sfert din ghiveci cu nisip. Este bine sa folosesti nisip curat, fara impuritati .
    3. Urmatorul strat va fi format din pamant de gradina. Avand in vedere ca acesta este destul de afanat, este bine sa umpli ghiveciul pe jumatate cu acest tip de substrat .
    4. Scoate cactusul din ghiveciul in care l-ai cumparat. Daca pamantul din ghiveci este compact, preseaza putin vasul pentru a-l putea scoate. Inlatura o parte din surplusul de pamant, deoarece acesta nu constituie o baza importanta pentru planta. Este bine sa folosesti manusi de protectie din material cat mai gros. Prinde cactusul cu un „cleste” fabricat din carton, deoarece ghimpii acestuia te pot rani foarte usor. Manevreaza-l cu grija, pentru a nu il rani.
    5. Sustine-l cu mana in noul ghiveci in timp ce adaugi pamant de jur imprejurul radacinii. Atunci cand observi ca se poate sustine singur, inlatura suportul si preseaza bine pamantul din jurul cactusului. Datorita pietrelor si nisipului din ghiveci, radacinile vor putea respira usor si vor primi apa necesara.
    6. Completeaza cu pamant pana acoperi in totalitate radacinile si ajungi la baza plantei.
    7. Dupa ce ai terminat, muta vasul la un loc umbros. Timp de doua saptamani este bine sa nu il misti si sa nu ii schimbi locul. De asemenea, nici in timpul plantarii si nici in timpul perioadei de acomodare nu se vor face udari. Atunci cand muti ghiveciul la un loc definitiv, luminos si calduros, poti face o prima udare.
    Sponsored Links:
    Actualizat în 30 Apr 2019, 17:23
    Avatar utilizator
    Razr
     
    Mesaje: 63
    Membru din: 26 Sep, 2013
    Total puncte: 57



    Distribuie pe:


    1 mesaj • Pagina 1 din 1
    Citeste si:

    Înapoi la Casa si gradina

    cron
    x #{title}

    #{text}