Ai nevoie de:
o coală albă, A4
un marker negru
cât mai multe culori
un borcan, un pahar sau o cană
inspirație pentru cuvinte, în funcție de nivelul copilașilor
un marker negru
cât mai multe culori
un borcan, un pahar sau o cană
inspirație pentru cuvinte, în funcție de nivelul copilașilor
Fig. 1 1.jpg (Vizualizat de 1354 ori) |
Pe foaia A4, desenați un animăluț, un obiect, ceva ce copilului îi place foarte mult. (Puteți să-i faceți o surpriză prima dată, iar apoi să îl întrebați pe el ce ar dori. Copiilor le place să facă liste cu lucruri pe care le puteți desena.) Dacă nu vă descurcați cu desenul, sugestia mea e să căutați pe internet: de exemplu DOG DRAWING. Găsiți o schiță ușoară, puneți foaia pe ecran și copiați. E o metodă care economisește timp. Folosiți marker-ul negru, va arăta ca un desen imprimat.
Desigur, dacă aveți la dispoziție o imprimantă, vă e mult mai ușor să imprimați direct un desen de pe internet.
Iată un exemplu:
Fig. 2 2.jpg (Vizualizat de 1354 ori) |
Aveți acum un desen. Folosind cariocile sau creioanele colorate, trasați linii pe desen. Pe aceste linii, copilașii vor scrie cuvintele. Pentru a fi cât mai interesant, trasați câte o linie cu fiecare culoare. Pentru fiecare linie va exista un cuvânt scris cu aceeași culoare.
Fig. 3 3.jpg (Vizualizat de 1354 ori) |
În borcan, pahar sau cană, pregătiți bilețele pe care scrieți cuvinte. În fiecare zi a săptămânii, copiii pot să extragă 1-2 bilețele (în funcție de spațiile colorate de pe desen) și să le noteze. La finalul săptămânii, vor avea un desen plin de culori și de... cuvinte noi!
Ceea ce face jocul și mai interesant e examenul: după ce copiii le scriu (și le mai exersează), primesc un test (o mică dictare), de obicei, la final de săptămână. Puteți desena o căsuță în partea superioară a paginii, în care să scrieți nota. Copiii primesc abțibilduri sau „surprize” ca premiu.
Fig. 4 4.jpg (Vizualizat de 1354 ori) |
Cea mai interesantă recompensă e „cutia cu surprize”, pe care o voi explica în tutorialul următor.
*Acest tutorial are 3 părți diferite: „Cum se face o fișă interactivă pentru copiii care învață să scrie”, „Cum se face o recompensă interesantă pentru școlari și preșcolari”, „Cum se face o provocare pentru copiii care învață să scrie”.
Spor la treabă și mult succes celor mici!

„Scopul educației este transferul de flacără.” (V.G.)