De ce sunt oamenii rai si egocentristi

De ce sunt oamenii rai si egocentristi

Pentru ca actioneaza instinctual, dar cu un nivel de constiinta mai ridicat decat cel al animalelor salbatice.

Omul este considerat varful lantului trofic deoarece in milioane de ani a reusit sa isi educe simturile si constiinta pe baza sentimentelor, pe baza controlarii gesturilor, a mimicii, a invataturilor, pe baza evolutiei mediului inconjurator si a simbiozei cu animalele. Daca intrebarea principala e “cine a fost mai intai: oul sau gaina?”, ei bine, cred ca am gasit solutia: animalele. Comportamentul omului salbatic adaptat contemporan deriva defapt din comportamentul animalelor de orice talie.

In urma vizionarii unor documentare despre Pamant si animale, realizate recent la care au contribuit oameni obisnuiti, ce si-au riscat viata datorita deplasarii si filmarii intr-un mediu periculos, dar la care au contribuit si oameni de stiinta ce si-au dedicat timpul cercetarii, am observat ca animalele sunt mai inteligente decat oamenii. Si ele au un nivel de constiinta, mai limitat decat omul, dar care tot au reusit sa creeze un tipar in “societatea” lor dupa care ei traiesc si socializeaza . De exemplu, pinguinii. In comunitatea pinguinilor, dupa imperecherea unui mascul cu o femela, pazirea oului si cresterea puilor pe rand de catre acestia presupune un ritual obisnuit si efectuat de catre fiecare individ in parte. Sunt loiali, fideli, raman impreuna toata viata pana cresc puii, iar cand vine vorba de pazit “copiii”, “parintii” merg pe rand sa aduca din mare mancare pentru a-si tine in viata puii. Cu riscul de a-si pierde viata. Insa fac totul pentru familie. Un sacrificiu pe care oamenii l-au adaptat in viata lor, dar majoritatea la un nivel mai putin riscant.

Bineinteles, creierul oamenilor este invatat sa se protejeze conform unor norme, dogme impuse de propriile actiuni, dar si inspirate din viata animalelor. Un animal ne poate invata pe noi ce inseamna valorile, dar omului ii este mai greu sa invete un animal cum sa se comporte. Pe un animal NU te poti supara cand te musca pentru ca nu are acel sistem avansat de interpretare si gandire, insa pe un om te poti supara cand “musca” pentru ca o face cu constiinta, nu tot timpul in mod voit, insa cazurile in care o face in mod intentionat sunt mai des intalnite.

Polemica este urmatoarea: Oamenii sunt niste animale stiintific mai evoluate, dar si mai primitive in acelasi timp. Valorile si gandirea fiecarui individ in parte pot fi controlate, pot fi educate, pot fi stimulate, pot fi manipulate. Iar omul va actiona in consecinta.

Oamenii au tendinta de a se apara pentru ca actioneaza instinctual. Asa cum o pisica salbatica iti va musca mana daca incerci sa o mangai. Conditia mentala a unui om este influentata de comportamentul celorlalti insi din societate cu care are contact si locul unde traieste, asta pentru ca imprejurimile mereu conteaza, educatia primita de mic copil si tehnologie. Acesti factori ii influenteaza la randul lor pe ceilalti insi. Exista un proces de convietuire prin care dai si primesti.

Ce am observat in ultima perioada e ca oamenii dau mult negativism, in schimb raspund cu ostilitate si doresc sa primeasca mult de la tine. Pe baza unor discutii cu niste insi din aceeasi apartenenta profesionala, dar de varste diferite, ceilalti fiind mai in varsta – asta nu inseamna neaparat o experienta mai multa sau mai buna, am remarcat ca interesul propriu primeaza in fata unor discutii si dialoguri decente, constructive prin care ambii pot evolua. Au abordat tactica “tu esti prost, nu ai dreptate, eu sunt judecatorul si nu ma insel”. Apoi am inteles de unde deriva defapt aceasta atitudine si gandire. Oamenilor le lipseste consilierea psihologica prin intermediul carora isi pot delimita frustrarile personale si neajunsurile pe care incearca sa le impute celorlati, in relatia cu alti insi. Fiecare dintre noi are calitati si defecte, neajunsuri, suisuri, coborasuri, succese, depresii, ambitii, reusite, care ne ajuta sau ne distrug in gandire. Educatia si temperamentul sunt cei mai importanti si periculosi factori in viata unui individ. Ele vor stabili mai tarziu cum individul va judeca in viata zilnica, pe termen lung si in situatii de criza.

Am invatat ca oamenii nu pot fi judecati, iar pentru o solutie proprice tuturor e bine sa ne acceptam in societate. Nu e indicat sa ne impunem valorile, dar avem posibilitatea daca principiile sunt sanatoase si ajuta societatea sa le transmitem prin propriul nostru comportament si fapte. Taci si faci! Este cel mai bun exemplu prin care oamenii te vor urmari, invidia, iubi, uri, iti vor fi in umbra cu fel si fel de sentimente care nu trebuie sa iti afecteze starea de spirit, valorile, gandirea sau succesul.

Sfaturi:

Secretul succesului: Transparenta valorilor.

Pentru o viata sanatoasa si armonioasa este indicat sa iti vezi de lucrurile personale, ambitiile si proiectele personale, iar participantii din viata ta, te vor putea urmari si vor prelua din valori sau te vor abandona datorita subtierii stratului de echilibru emotional, datorita ego-ului crescut si a frustrarilor pe care le lasa sa ii domine in viata cotidiana.

Multumeste:

Multumeste pentru ce ai deja si lupta pentru mai mult respectandu-ti valorile si pe ceilalti. Nu ai adversari, ai doar participanti care s-au nimerit sa faca parte din acelasi grup. Bucura-te pentru succesul tau, dar si pentru al altora. Invata sa crezi intr-o vorba buna si intr-un gand bun.

Cercul vietii:

Tot ceea ce gandesti si faci se intoarce sub forma de energie inapoi in mintea nostra. Sa nu iti para rau niciodata de o fapta buna si sa nu ajuti mai mult decat iti permit limitele pentru ca “vampirii energetici” te vor devora si exista riscul supra-saturarii cu energie negativa.

NU!

Invata sa spui nu si sa nu lasi vorbele grele sa iti ajunga la “inima”. Sentimentele sunt doar niste senzatii provocate in organism prin formarea unor hormoni transmisi de catre creier. Sanatatea se degradeaza in primul rand datorita stresului emotional, apoi celorlalti factori: mediu, mancare, asezare, obiceiuri.

Fii bun, insa nu astepta bine!

Fii pregatit si tine garda mereu ridicata pentru ca e singura sansa sa ramai sanatos mental. Nu pune la suflet, gandeste-te ca intotdeauna oamenii actioneaza instinctual, se apara impotriva succesului celorlalti prin refulare si isi arata punctele slabe care intr-un final ii pot devora.

Bucura-te de fiecare zi ca si cum ar fi ultima si sa nu iti para niciodata rau de binele facut. Ce oferim, asta suntem si asta primim inapoi. De fiecare data.

 

Cu consideratie,

Experienta personala

Share