Inventatorii din umbra – Braille

Inventatorii din umbra – Braille

Braille este un sistem prin care persoanele nevazatoare, reusesc sa “citeasca” folosindu-se de functiile tactile. Acest sistem se bazeaza pe un vocabular creat special, fiecare litera fiind formata din puncte in relief, asezate in diverse feluri. Aceste puncte in relief, se pot simti cu degetele , astfel incat cititul poate deveni posibil si in cazul persoanelor nevazatoare.

Denumirea de Braille vine de la numele persoanei care a inventat acest sistem, un francez pe nume Louis Braille (04.01.1809 – 06.01.1852 ; 43 ani), care si-a pierdut vederea intr-un accident din copilarie.

Louis Braille

Lui Louis ii placea sa stea de mic in atelierul tatalui sau, iar la varsta de 3 ani, intr-o zi s-a jucat cu uneltele din atelier, cand a luat o unealta ascutita (pentru facut gauri), dorind sa faca o gaura printr-o bucata de piele, aceasta i-a scapat si i-a perforat ochiul drept. Ulterior, s-a infectat iar infectia s-a extins si la ochiul stang in timp. La varsta de 5 ani, era complet orb.

Alfabetul braille

Si cum marile inventii au aparut datorita unor intamplari aleatoare si in cazul lui Braille a fost acelasi lucru. Din pacate, in cazul lui, a fost ca intamplarea sa fie una nefericita, care l-a marcat pe viata, dar in acelasi timp, intamplarea a facut ca alti oameni nevazatori de atunci si pana acum, sa beneficieze de inventia lui si sa le faca viata mai usoara.

 

Share