Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
  • Prima pagină Categorii Sanatate
  • Cum procedezi daca ai fost muscat de capusa
    Vizualizari 4339

    Scrisde joniculae » 15 Ian 2015, 12:14

    Capusele sunt insecte parazite, care prezinta un sistem prin care se prind de corpul gazdei, hranindu-se cu sangele acesteia.
    Sponsored Links:

    Acestea sunt foarte perioculoase, deoarece, in general ele stau pe corpul pasarilor din padurile de munte si pe cel al animalelor padurii, de unde se infecteaza cu bacteria Borrelia, pe care o transmit, ulterior, omului prin muscatura.

    Boala provocata de muscatura capusei
    Persoanele care au fost muscate de capuse infectate cu aceasta bacterie vor dezvolta Boala Lyme, care este extrem de periculoasa, fiind denumita si "Boala cu 1000 de fete".
    capusa.jpg
    capusa.jpg

    Aceasta boala afecteaza sistemul neurologic, putand sa provoace chiar si leziuni cerebrale, sistemul articular, muscular si pe cel cardiac. Aceasta boala este foarte greu de diagnosticat si tratat. In cazul in care ai fost muscat de o capusa trebuie sa iti iei cateva masuri de siguranta pentru a afla din timp daca ai fost sau nu infectat cu aceasta bacterie.

    Prezinta-te la o unitate medicala daca ai posibilitatea
    Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand vezi o capusa pe tine este sa mergi la cea mai apropiata unitate sanitara pentru a fi extrasa corect. De preferat sa nu incerci sa faci aceasta procedura acasa, deoarece se poate rupe capul capusei si poate ramane in corpul tau, complicand situatia. In plus, nu e bine sa recurgi la metodele traditionale ca: untura de porc, tinctura de iod, acetona sau altele.

    Extrage capusa cu metoda chibritului
    Se poate in schimb incerca o metoda traditionala care nu presupune nici un risc si in unele cazuri a fost eficienta. Luam un bat de chibrit si ii umazim putin capatul cu fosfor dupa care frecam putin capatul respectiv intre degete ca sa il farmitam si trasam un cerc pe piele in jurul capusei, foarte aproape de ea. Pentru ca aceasta este atrasa de fosfor, este posibil sa avem noroc si sa iasa singura.

    Extrage capusa cu penseta
    Daca aceasta metoda nu da randament si nu te poti adresa la o unitate medicala, cu o penseta foarte subtire, ascutita, prindem foarte usor capul capusei (cat mai aproape de piele) si incet tragem capusa afara in linie dreapta. Si daca ai extras capusa, este recomandat sa te prezinti la medic.
    extractie capusa.jpg
    extractie capusa.jpg

    Urmareste vindecarea ranii
    Ulterior, trebuie urmarit daca apare eritremul migrator, care se vede pe piele ca o pata rosie, cu cercuri concentrice, a carui intensitate a culorii rosiatice se disperseaza radial. Aceasta pata poate aparea si disparea in zone diferite ale corpului. Acesta este un semn al infectarii, care trebuie luat in serios. Este necesara o vizita la un medic specializat de boli infectioase pentru a analiza eritremul si a indica analizele de laborator necesare.
    eritrem migrator.jpg
    eritrem migrator.jpg

    Fa o analiza de sange
    Chiar daca nu a aparut eritremul migrator, este recomandat ca dupa 6 luni de la muscatura de capusa sa se realizeze un test Western Blot RNAT pentru a elimina orice suspiciune in privinta infectarii cu Borrelia. Toate semnele enumerate mai sus pot aparea sau nu, iar analiza de sange, un test complex ca cel recomandat mai sus, este singura modalitate pe care o aveti la dispozitie pentru a detecta bacteria.
    Sponsored Links:
    Actualizat în 30 Apr 2019, 18:44
    joniculae
     
    Mesaje: 10
    Membru din: 13 Ian, 2015
    Total puncte: 5



    Distribuie pe:


    1 mesaj • Pagina 1 din 1
    Citeste si:

    Înapoi la Sanatate

    x #{title}

    #{text}