Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
 • Prima pagină Categorii IT Foto si Video
 • Cum sa facem o poza cu aparatul foto in lumina slaba si fara blit
  Vizualizari 10742

  Scrisde Razr » 14 Ian 2014, 03:03

  Toata lumea stie ca atunci cand avem lumina suficienta in incaperea unde dorim sa facem poze sau afara,
  Sponsored Links:

  pozele ies perfect dar cand lumina este putina, pozele ies miscate sau dublate.
  Asa da , asa nu.jpg
  Asa da , asa nu.jpg

  1. Senzor
  Ca sa putem face poze clare pe lumina slaba si fara blit, avem in primul rand nevoie de un aparat foto cu senzor cat mai mare. Majoritatea aparatelor foto (Point and Shoot) au senzorul de 1/2.3 mm2. Cu cat senzorul este mai mare, cu atat poate capta mai multa lumina intr-un timp cat mai scurt, ceea ce inseamna ca poate face o poza rapid chiar daca lumina este slaba iar in felul acesta pozele nu mai ies miscate. Este recomandat un aparat foto cu senzor APS-C
  Marime senzor aparat foto.jpg
  Marime senzor aparat foto.jpg

  2. ISO
  In cazul in care nu avem conditii bune de lumina, vom fi nevoiti sa apelam la ISO. Valorile ISO pot fi de la 80 la 6400 sau mai mult, in functie de aparatul foto. Daca dorim sa facem o poza unde lumina este slaba, vom seta un ISO mai mare dar aici trebuie sa avem grija deoarece cu cat este mai mare valoarea ISO, cu atat este imaginea mai neclara. Cu cat avem un aparat cu un senzor mai mare, cu atat putem alege si un ISO mai mare deoarece acesta poate produce imagini mai clare la un ISO mai ridicat. Daca avem un aparat (Point and Shoot) ar fi indicat sa nu depasim ISO 400/800. P.S. Daca in fotografia care urmeaza sa o facem nu avem miscare, se poate folosi si ISO mai mic pentru o imagine mai clara.
  Comparatie ISO.jpg
  Comparatie ISO.jpg

  3. Aperture (A)
  Pe camera foto este notata cu "f" si se refera la "diafragma" care se deschide si se inchide cand facem o poza cu aparatul, mai exact cat de mult se deschide aceasta. Cu cat "f"-ul este mai mic, cu atat "diafragma" se deschide mai mult si permite sa intre mai multa lumina in senzor. Recomandat sa folosim f/1.4 sau f/1.8 in functie de cum permite aparatul.
  Aperture.jpg
  Aperture.jpg

  4. Shutter speed (S)
  Se refera la cat de mult sta deschisa "diafragma" ca senzorul sa poata capta lumina. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat fotografia va iesi mai miscata deoarece "diafragma" aparatului va sta mai mult timp deschisa ca sa capteze lumina iar in acest timp, toata lumina care ajunge la senzor, este prelucrata in imagine. Cu cat S-ul este mai mic, avem imaginea mai stabila dar mai intunecata. Este indicat daca aveti miscare in imagine, sa fie cel putin 1/30 sau mai mic, 1/60... . Daca nu este miscare in imagine, poate sa fie mai mare, de 1/15 , 1 secunda sau chiar mai mult. Ca sa nu va incurcati,de ex: 1/400 este mai mic decat 1/30.
  Comparatie Shutter speed.jpg
  Comparatie Shutter speed.jpg

  Daca aveti chef de joaca, intr-un loc cu lumina putina, puteti seta S-ul la maxim (aparatele mai profi pot sa tina "diafragma" deschisa si cateva zeci de secunde) si cu o lanterna sau bagheta luminoasa, puteti desena in aer, scrie, etc. in fata aparatului foto iar imaginea salvata va fi una fascinanta sau pentru aceslasi efect, puteti fotografia orice fel de lumini in miscare.
  Shutter speed fun.JPG
  Shutter speed fun.JPG

  Este foarte important ca atunci cand facem poza in lumina slaba sa nu miscam aparatul, daca este posibil, sa ne sprijinim coatele de zona toracica sau pe o masa, etc. iar daca aparatul foto are functie de stabilizare a imaginii, aceasta e necesar sa o activam sau sa folosim un trepied (tip: ar fi indicat sa ii setam si o temporizare, ca dupa ce apasam butonul,aparatul sa faca poza dupa 2 secunde pentru a evita miscarea aparatului in timp ce apasam butonul) si sa nu miscam aparatul imediat dupa ce facem poza, e recomandat sa il mai tinem 1,2 secunde nemiscat.

  Sa nu folosim zoom-ul si daca este posibil, sa folosim si blitul :).
  Sa nu uitam nici de white balance (WB), acesta trebuie setat corect in functie de culoarea luminii.

  Un exemplu de setare pentru fotografie in lumina slaba este:
  ISO: 400 sau 800 in functie si de performantele aparatului, la aparate profi si mai mare.
  A: f/1.4 sau f/1.8
  S: 1/25, 1/30, 1/40 sau daca nu avem miscare in imagine, 1/10 sau mai mic.
  Sponsored Links:
  Actualizat în 15 Iul 2019, 21:02
  Avatar utilizator
  Razr
   
  Mesaje: 63
  Membru din: 26 Sep, 2013
  Total puncte: 57  Distribuie pe:


  1 mesaj • Pagina 1 din 1
  Citeste si:

  Înapoi la Foto si Video

  x #{title}

  #{text}