Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
 • Prima pagină Categorii Casa si gradina
 • Cum se face verificarea tehnica periodica a centralei termice
  Vizualizari 620

  Scrisde aalexung1976 » 19 Apr 2019, 02:37

  O veche zicala spune ca “omul gospodar isi face vara sanie si iarna car”, tocmai pentru ca este prevazator si vrea sa anticipeze riscurile. Aplicand pe contextul actual, toamna este anotimpul perfect in care ne pregatim centrala termica pentru sezonul rece.
  Sponsored Links:

  Iar pregatirile presupun, in primul rand, verificarile tehnice pe care, din motive de siguranta, suntem obligati sa le facem periodic.
  centrala gaze.jpg
  centrala gaze.jpg

  Cu totii ne dorim confort termic si economii la facturile de energie prin achizitionarea unei centrale termice performante si moderne.

  Din pacate, nu foarte multi stiu ca pentru a ne bucura de aceste avantaje pe termen lung si in conditii de siguranta, procesul continua si dupa achizitie. Instalarea si intretinerea centralei termice trebuie facute doar cu persoane autorizate, iar verificarile tehnice sunt o parte extrem de importanta din buna functionare.
  Centrala termica este solicitata intens pe perioada iernii, iar uzura si imbatranirea materialelor sunt aspecte pe care vrem sa le cunoastem din timp.

  Pentru a veni in sprijinul dumneavoastra, necesitatea verificarile tehnice a devenit obligatorie la un interval de maximum 2 ani.
  Ce trebuie sa stiti este ca, la solicitarea dumneavoastra, aceste verificari se pot efectua si mai des. Recomandarea noastra este ca ele sa fie facute in fiecare primavara si toamna. Mai exact, dupa folosirea intensa a centralei termice pe perioada iernii, dar si dupa repaosul de aproape 6 luni din timpul verii.
  intretinere centrala.jpg
  intretinere centrala.jpg

  Verificarea tehnică periodică (VTP) consta in evaluarea functionarii corecte si sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare si siguranta, gazelor arse, reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare. Aceste verificari sunt tinute sub observatie de distribuitorul de gaze, care verifica periodic valabilitatea VTP. In cazul expirarii valabilitatii, acesta va intrerupe furnizarea gazelor pana cand verificarea tehnica este facuta. Important de stiut ca responsabilitatea efectuarii acestor verificari tehnice va apartine dumneavoastra, utilizatorul final.
  Sponsored links:

  De asemenea, este important sa pastrati toate documentele care certifica efectuarea VTP-ului si care descriu conditiile de exploatare pe toata durata de serviciu a centralei termice, de la prima punere in functiune si pana la scoaterea din uz a acesteia.
  Despre obligativitatea efectuarii acestor verificari tehnice periodice veti fi informat prin instruirea initiala, cu ocazia primei puneri in functiune.

  Tot atunci veti primi si semna livretul centralei termice. Odata cu semnarea acestui livret, va asumati responsabilitatea de a efectua VTP-ul la datele programate si de a nu utiliza centrala in lipsa autorizatiilor de functionare. Aceste verificari tehnice periodice vor fi extinse si asupra aparatelor ce au fost instalate inainte de a intra in vigoare prescriptia ternica PT A1 – 2002.
  centrala completa.jpg
  centrala completa.jpg

  Verificarea tehnica periodica (VTP) se face numai de catre service-uri autorizate ISCIR, iar documentele pe care trebuie sa le prezentati inginerului RVT sunt avizul de gaz in care sa fie specificata cota de gaz pentru centrala, proiectul dupa care s-a realizat instalatia de gaz care alimenteaza centrala, livretul aparatului si instructiunile de utilizare si intretinere, in limba romana.

  Verificarea centralei consta intr-o serie de masuratori efectuate cu aparate verificate metrologic anual: multimetru, manometru, analizor de gaze, pompa de verificari. Inginerul RVT, in urma interpretarii datelor masurate va poate spune si alte detalii in afara de “admis, ne vedem la urmatoarea verificare peste 2 ani”.

  Va poate avertiza cind randamentul incepe sa scada si e necesar de avut in vedere o curatare chimica a centralei. O diferenta intre 92% si 85% poate nu pare mare lucru si 85% e inca legal, dar diferenta la factura de gaz e semnificativa.
  In concluzie, verificarile tehnice periodice nu sunt un moft. Centrala termica functioneaza in conditii optime, siguranta dumneavoastra este asigurata, iar randamentul centralei este mereu tinut sub control. Dumneavoastra cand trebuie sa va faceti urmatoarea verificare tehnica?
  Sponsored Links:
  Actualizat în 30 Apr 2019, 13:00
  aalexung1976
   
  Mesaje: 10
  Membru din: 16 Apr, 2019
  Total puncte: 5  Distribuie pe:


  1 mesaj • Pagina 1 din 1
  Citeste si:

  Înapoi la Casa si gradina

  x #{title}

  #{text}