Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
 • Prima pagină Categorii Educatie
 • Cum sa faci un CV de calitate
  Vizualizari 91685

  Scrisde AmeliA » 11 Iul 2014, 15:08

  Iti cauti un loc de munca sau l-ai gasit deja si doresti sa aplici pentru el?
  Sponsored Links:

  In acest caz trebuie sa ai si un CV ( Curriculum Vitae ) prin care sa convingi angajatorul ca tu esti persoana potrivita si capabila pentru acel post.

  Avand in vedere ca pentru un post bine platit angajatorii primesc sute sau chiar mii de CV-uri, se spune ca cel care citeste CV-ul trebuie sa ramana impresionat de acesta in aproximativ 5 secunde. Din acest motiv, acesta trebuie sa fie cat mai simplu si la obiect.

  Cum sa creezi un CV
  1. Cel mai simplu este sa folosesti modelul Europass. Facem click pe aceasta adresa: http://europass.cedefop.europa.eu/ro/do ... ulum-vitae si pe urma alegem "Creaţi CV-ul online" sau la "Exemple" putem vedea CV-uri deja create in diferite limbi dupa care ne putem lua ca model.
  1.jpg
  1.jpg

  2. Ne asiguram sa fie selectata optiunea "Curriculum Vitae" si putem incepe sa scriem CV-ul.
  2.jpg
  2.jpg

  3. In partea stanga avem cateva optiuni care ne ajuta la scriere. Aici vom bifa doar optiunile necesare, ce nu avem nevoie putem debifa.
  3.jpg
  3.jpg

  4. Dupa ce am compus CV-ul dupa bunul plac, mai jos avem optiunea "Salvaţi documentul inainte de a inchide editorul." Din aceasta pagina putem salva CV-ul pe PC. Este recomandata intai salvarea in format PDF sau Word si pe urma si in XML ca sa il putem edita si pe viitor daca vom mai avea nevoie.
  4.jpg
  4.jpg


  Sfaturi utile
  1. Este recomandat ca la informatii personale sa trecem: Prenume Nume, Adresă, Telefon, Email, Data naşterii, Sexul, Naţionalitatea. De preferat sa evitam sa trecem starea civila deoarece din punct de vedere legal pe angajator nu ar trebui sa il intereseze acest aspect. Unele persoane prefera sa treaca si poza desi eu nu recomand.
  2. Frazele folosite sa fie cat mai scurte, rapid de citit si usor de inteles.
  3. La experienta profesionala este recomandat sa descriem experienta noastra printr-o abordare personala. Sa evitam sa scriem:
  - inregistrare informatii in baza de date
  - verificarea si clasificarea documentelor...etc.
  Este mai bine sa scriem:
  - Am inregistrat informatiile in baza de date,
  - Am verificat si clasificat documentele...
  La fel si la competentele dobandite la locul de munca.
  4. La educatie si formare se trec scolile , facultatile, studiile/cursurile suplimentare. Aici ar fi recomandat sa precizam si de ce am urmat aceste studii, cu ce ne-a ajutat experienta universitara, ce ne-a motivat sa le urmam.
  5. Limbi straine. Trebuie sa fim extrem de sinceri. Posibil sa fim testati la interviu sau chiar daca suntem acceptati, sa fim nevoiti sa lucram in alta limba si sa nu ne descurcam.
  6. Competente personale. Este important sa descrii ce ai invatat, cu ce ai ramas de la alte locuri de munca la care ai fost. Cu ce echipamente stii sa lucrezi, cu ce programe, in ce medii..
  7. La informatii suplimentare putem trece: proiecte, seminarii, publicatii...

  Daca nu se cer referinte, e de preferat sa NU scriem "referintele sunt disponibile la cerere" desi in formatul Europass este specificat sa se scrie. Este de la sine inteles ca daca angajatorul va avea nevoie de referinte iti va solicita informatii suplimentare.
  De evitat frazele lungi si plictisitoare.
  De evitat descrierile banale cum ar fi spirit de echipa, capabil de a invata lucruri noi deoarece toata lumea va scrie asta. Fa dovada abilitatilor respective prin proiectele la care ai participat, cursurile, responsabilitatile... Trebuie sa scrii ce poti face tu pentru firma/compania la care vrei sa te angajezi si cat de folositor poti fi.
  Nu da detalii inutile. Daca ai 3 numere de telefon si folosesti doar unul, nu le nota pe toate in CV. La fel si cu adresele de e-mail.
  Nu incerca sa treci toate hobby-urile tale deoarece nu intereseaza pe nimeni atata timp cat nu au legatura cu locul de munca pentru care aplici.
  Daca ai creat un CV, asigura-te ca il verifici cel putin o data si mai rogi pe cineva sa il verifice, un prieten sau o cunostinta, de preferat sa fie cineva care are cunostinte sa il poata analiza si doar pe urma se poate trimite.

  Intotdeauna daca ai trimis un CV, ai aplicat pentru un post, tine-ti telefonul langa tine tot timpul, cu bateria incarcata. Verifica zilnic si e-mail-ul. Daca esti contactat pentru interviul telefonic si nu poti vorbi in momentul respectiv la telefon sau nu poti raspunde, ofera-te sa suni tu inapoi cat poti de repede, nu astepta sa fii resunat. Daca aveti sugestii sau nelamuriri, astept comentariile voastre.

  Succes!!! 8-)
  Sponsored Links:
  Actualizat în 31 Oct 2019, 00:43
  AmeliA
   
  Mesaje: 15
  Membru din: 11 Iul, 2014
  Total puncte: 25  Distribuie pe:

  Scrisde mikimaria » 24 Noi 2014, 17:49

  Specialiștii compara redactarea unui CV bun cu pregătirea unei mâncăruri sofisticate. Imaginați-ca ca sunteți specialist in pregătirea mâncărurilor deosebi de gustoase. Angajatorul X dorește o porție de spaghete bolognese. Trebuie sa-i dam exact ceea ce dorește. In cămara aveți mute ingrediente, dar nu le veți folosi pe toate. Ciocolata, de exemplu, nu are loc in aceasta rețetă. Nu pentru ca ciocolata nu ar fi buna, doar ca nu figurează in rețeta mâncării comandate.

  In timpul interviului, trebuie sa explicați cu amănunte rețeta si cum o preparați, dar si diferențele fata de rețetele similare: veți folosi ceapa, paste de grâu întreg, o anume varietate de roșii, etc.
  CV-mobilite-internet.jpg
  cv
  CV-mobilite-internet.jpg

  Lăsând gluma la o parte, trebuie sa luam mereu in considerare ca un CV făcut după modelele care abunda pe internet nu este întotdeauna cea mai buna soluție. Trebuie sa avem in vedere cerințele postului pentru care redactam CV-ul, fără a exagera cu lungimea lui.

  Cei care recrutează in vederea angajării, indiferent de mărirea si profilul firmei pentru care fac angajările, doresc CV-uri scurte, clare si la obiect. In loc sa prezentati toate informațiile despre carierea si pregătirea Dvs. in detaliu, este recomandat sa optimizați lungimea CV-ului eliminând informațiile care nu vor fi interesante pentru un anume post.

  Câteodată, dorind sa spunem multe despre activitatea si pregătirea noastră, pierdem esențialul. Sa nu uitam ca prima impresie este cruciala! Dinamismul si profesionalismul vor fi mai bine puse in valoare de un CV scurt care permite angajatorului sa identifice imediat competentele cheie; acesta este motivul pentru care un CV simplu, original si profesionist permite sa va puneți in valoare punctele forte si reușitele importante, in locul enumerării cronologice a tuturor job-urilor si proiectelor.
  cv.jpg
  cv bun
  cv.jpg

  Adăugați un fir conducător in CV. Candidatura Dvs. poate sa para o lista de rezultate si competente; puteți sa-l ajutați pe angajator prezentând viziunea strategica si obiectivul carierei Dvs. CV-ul nu trebuie sa fie un mijloc de a lista angajatorii si proiectele la care ați participat.

  Un rezumat al precis al carierei este indispensabil pentru valorificarea obiectivului Dvs. Pentru valorificarea șanselor, explicați pe scurt metodele folosite pentru a ajunge la rezultatele obținute.
  Actualizat în 13 Mar 2016, 16:08
  mikimaria
   
  Mesaje: 20
  Membru din: 11 Noi, 2014
  Total puncte: 13


  2 mesaje • Pagina 1 din 1
  Citeste si:

  Înapoi la Educatie

  x #{title}

  #{text}