Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
 • Prima pagină Categorii Culinare
 • Cum se fierb corect pastele
  Vizualizari 8488

  Scrisde mikimaria » 22 Noi 2014, 01:12

  Pentru italieni, mai ales, fierberea pastelor are o deosebita importanta. Nu vorbim doar ca punem paste în apa și le fierbem după indicațiile de pe pachet. Dar cita sare, cit ulei? Pastele fierte corect sunt tot farmecul mâncărurilor italienești pregătite în timp scurt, ușoare și gustoase.
  Sponsored Links:

  Exista 4 etapei de baza ușor de urmărit care va vor da rezultate ca în Italia…
  Preambul: pastele alimentare (pasta secca) sunt făcute sin grâu dur; sunt pastele pe care le găsim in marile magazine dar și în băcăniile de delicatese. Pastele proaspete, mai ales cele cu ou (ravioli, tagliatele) trebuie pregătite în funcție de rețeta fiecăreia.
  Alt element important: folosiți paste de calitate, de marca, daca se poate. Italienii considera pastele ca fel principal și nu ca o garnitura. Este o mâncare populara, ieftina, un lux la îndemâna tuturor.

  1. Cantități de paste, apa și sare
  Regula este ușor de reținut: 1-10-100, adică 1 litru de apa, 10g de sare si 100g paste. Puteți micșora gramajul de sare (dar sa nu o uitați) ajungând la 7-8g. Depinde și de sos.
  • De ce atâta apa?
  Pastele au nevoie de multa apa pentru a se fierbe complet, omogen.
  • Pentru ce este nevoie de sare?
  Este vorba de o reacție chimica; trebuie sa se creeze o osmoza intre amidon, gluten, apa si sare… pentru a crea un amestec care se la dilata si se va fierbe (devenind digerabila).
  • Care sunt cantitățile pe persoana?
  Daca pastele se folosesc pentru a pregăti „il primo” – felul I – se calculează în medie intre 80 și 100g de paste de persoana. Depinde și de format (spaghetele pot fi mai puține), de tipul sosului și de cantitatea lui (daca sosul este complex și în abundenta, atunci nu este nevoie de prea multe paste); totul depinde și de foamea mesenilor.
  Spaghetti.png
  Spaghetti
  Spaghetti.png

  2. Procedee de preparare si timp de fierbere
  • Puneți apa la fiert
  Aduceți apa in punctul de fierbere, apoi adăugați sare grunjoasa (merge si din cealaltă). Este o mâncare rapida, foarte buna mai ales când ne grăbim.
  Întâi putem sarea, apoi pastele (toate deodată) ; apoi facem focul mic, având grija ca apa sa fiarbă mereu, fără sa putem capacul. Amestecam din când in când pentru ca pastele sa nu se lipească.
  • Cit timp durează fierberea?
  Nu exista o regula unica, dar răspunsul este ușor; timpul este indicat pe pachet. Daca este o marca buna de paste, puteți sa urmați indicațiile cu încredere (au făcut mii de teste de-a lungul anilor). Este si o chestiune de gust, puteți sa fierbeți paste un minut mai mult sau mai puțin. Daca nu aveți un ceas la indemina, o metoda empirica ne indica sa tăiem pastele in doua. Trebuie sa fie fierte in întregime, mai puțin un punct mic la mijloc. Daca doriți sa sotați pastele intr-un sos, ele își vor păstra forma. Puneți deoparte un pic din apa de fiert, o puteți folosi la diluarea sosului daca este nevoie.
  • Ce înseamnă „al dente” ?
  Exista o serie de mituri in jurul acestei expresii italienești si care își pierde câteodată semnificația când este vorba de orez sau fasole. Deși nu este prea poetic, „al dente” înseamnă „la dinte”. Asta înseamnă ca pastele sunt fierte corect.
  paste.png
  paste
  paste.png

  3. Cum scurgem si condimentam pastele
  Scurgeți pastele într-o strecurătoare simpla , scuturați-le un pic si păstrați un pic din apa in care au fiert. Vărsați pastele peste sos, intr-un vas mare, sau o salatiera si amestecați. Faptul ca vărsați pastele in sos va ajuta sa le condimentați, omogen evitând sa se lipească. Serviți imediat cald.

  4. Ce nu trebuie sa facem
  Pre-fiertul pastelor.
  Pastele se fierb rapid si prepararea lor durează aproximativ 15 minute. Trebuie doar sa le puneți in apa fiarta si sa adăugați sosul.
  Clătiți pastele
  Unii fac analogia cu orezul sau fasolea, dar in cazul pastelor nu este cazul sa le clătiți. Astfel le veți raci prea repede si își vor pierde amidonul prețios care le da gustul si le face alunecoase. Singura excepție de la regula este salata de paste. In acest caz puteți sa le răciți, cu condiția de a adăuga ulei imediat.
  Viva la pastaciutta!
  Sponsored Links:
  Actualizat în 30 Apr 2019, 18:26
  mikimaria
   
  Mesaje: 20
  Membru din: 11 Noi, 2014
  Total puncte: 13  Distribuie pe:


  1 mesaj • Pagina 1 din 1
  Citeste si:

  Înapoi la Culinare

  x #{title}

  #{text}