Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Creaza-ti contul si incepe sa scrii un tutorial chiar acum. Ajuta-i pe altii sa se descurce cu ce stii tu sa faci.
  • Prima pagină Categorii Culinare
  • Cum se fierb corect pastele
    Vizualizari 6996

    Scrisde mikimaria » 22 Noi 2014, 01:12

    Advertisements:
    Pentru italieni, mai ales, fierberea pastelor are o deosebita importanta. Nu vorbim doar ca punem paste în apa și le fierbem după indicațiile de pe pachet. Dar cita sare, cit ulei? Pastele fierte corect sunt tot farmecul mâncărurilor italienești pregătite în timp scurt, ușoare și gustoase.
    Exista 4 etapei de baza ușor de urmărit care va vor da rezultate ca în Italia…
    Preambul: pastele alimentare (pasta secca) sunt făcute sin grâu dur; sunt pastele pe care le găsim in marile magazine dar și în băcăniile de delicatese. Pastele proaspete, mai ales cele cu ou (ravioli, tagliatele) trebuie pregătite în funcție de rețeta fiecăreia.
    Alt element important: folosiți paste de calitate, de marca, daca se poate. Italienii considera pastele ca fel principal și nu ca o garnitura. Este o mâncare populara, ieftina, un lux la îndemâna tuturor.

    1. Cantități de paste, apa și sare
    Regula este ușor de reținut: 1-10-100, adică 1 litru de apa, 10g de sare si 100g paste. Puteți micșora gramajul de sare (dar sa nu o uitați) ajungând la 7-8g. Depinde și de sos.
    • De ce atâta apa?
    Pastele au nevoie de multa apa pentru a se fierbe complet, omogen.
    • Pentru ce este nevoie de sare?
    Este vorba de o reacție chimica; trebuie sa se creeze o osmoza intre amidon, gluten, apa si sare… pentru a crea un amestec care se la dilata si se va fierbe (devenind digerabila).
    • Care sunt cantitățile pe persoana?
    Daca pastele se folosesc pentru a pregăti „il primo” – felul I – se calculează în medie intre 80 și 100g de paste de persoana. Depinde și de format (spaghetele pot fi mai puține), de tipul sosului și de cantitatea lui (daca sosul este complex și în abundenta, atunci nu este nevoie de prea multe paste); totul depinde și de foamea mesenilor.
    Spaghetti.png
    Spaghetti
    Spaghetti.png

    2. Procedee de preparare si timp de fierbere
    • Puneți apa la fiert
    Aduceți apa in punctul de fierbere, apoi adăugați sare grunjoasa (merge si din cealaltă). Este o mâncare rapida, foarte buna mai ales când ne grăbim.
    Întâi putem sarea, apoi pastele (toate deodată) ; apoi facem focul mic, având grija ca apa sa fiarbă mereu, fără sa putem capacul. Amestecam din când in când pentru ca pastele sa nu se lipească.
    • Cit timp durează fierberea?
    Nu exista o regula unica, dar răspunsul este ușor; timpul este indicat pe pachet. Daca este o marca buna de paste, puteți sa urmați indicațiile cu încredere (au făcut mii de teste de-a lungul anilor). Este si o chestiune de gust, puteți sa fierbeți paste un minut mai mult sau mai puțin. Daca nu aveți un ceas la indemina, o metoda empirica ne indica sa tăiem pastele in doua. Trebuie sa fie fierte in întregime, mai puțin un punct mic la mijloc. Daca doriți sa sotați pastele intr-un sos, ele își vor păstra forma. Puneți deoparte un pic din apa de fiert, o puteți folosi la diluarea sosului daca este nevoie.
    • Ce înseamnă „al dente” ?
    Exista o serie de mituri in jurul acestei expresii italienești si care își pierde câteodată semnificația când este vorba de orez sau fasole. Deși nu este prea poetic, „al dente” înseamnă „la dinte”. Asta înseamnă ca pastele sunt fierte corect.
    paste.png
    paste
    paste.png

    3. Cum scurgem si condimentam pastele
    Scurgeți pastele într-o strecurătoare simpla , scuturați-le un pic si păstrați un pic din apa in care au fiert. Vărsați pastele peste sos, intr-un vas mare, sau o salatiera si amestecați. Faptul ca vărsați pastele in sos va ajuta sa le condimentați, omogen evitând sa se lipească. Serviți imediat cald.

    4. Ce nu trebuie sa facem
    Pre-fiertul pastelor.
    Pastele se fierb rapid si prepararea lor durează aproximativ 15 minute. Trebuie doar sa le puneți in apa fiarta si sa adăugați sosul.
    Clătiți pastele
    Unii fac analogia cu orezul sau fasolea, dar in cazul pastelor nu este cazul sa le clătiți. Astfel le veți raci prea repede si își vor pierde amidonul prețios care le da gustul si le face alunecoase. Singura excepție de la regula este salata de paste. In acest caz puteți sa le răciți, cu condiția de a adăuga ulei imediat.
    Viva la pastaciutta!
    Sponsored Links:
    mikimaria
     
    Mesaje: 20
    Membru din: 11 Noi, 2014
    Total puncte: 13



    Distribuie pe:


    1 mesaj • Pagina 1 din 1
    Citeste si:
    Cum sa strangem corect mana cand salutam pe cineva
    Cum sa strangem corect mana cand salutam pe cineva
    în Educatie
    de JennyC » 18 Apr 2014, 14:24
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 2988
    Cum se conecteaza corect doua sau mai multe fire intre ele
    Cum se conecteaza corect doua sau mai multe fire intre ele
    în Altele
    de AndyMoz » 02 Apr 2015, 20:58
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 7304
    Cum sa incadrezi corect subiectul unei fotografii
    Cum sa incadrezi corect subiectul unei fotografii
    în Foto si Video
    de Krista » 28 Dec 2016, 14:37
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 2542
    Cum sa alegi uleiul corect pentru masina ta
    Cum sa alegi uleiul corect pentru masina ta
    în Altele
    de alexung1976 » 09 Mar 2019, 16:26
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 88
    Cum se ingrijeste corect Steaua Craciunului
    Cum se ingrijeste corect Steaua Craciunului
    în Casa si gradina
    de RoxanaT » 09 Feb 2017, 17:38
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 1347
    Cum sa folosesti corect tacamurile la masa
    Cum sa folosesti corect tacamurile la masa
    în Educatie
    de JennyC » 27 Feb 2016, 19:35
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 6738
    Cum sa speli corect si repede masina
    Cum sa speli corect si repede masina
    în Altele
    de YoungBlood » 12 Apr 2015, 18:28
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 3394
    Cum se debaraseaza corect cutiile de lapte sau suc
    Cum se debaraseaza corect cutiile de lapte sau suc
    în Altele
    de JennyC » 06 Sep 2015, 17:31
    Răspunsuri 0
    Vizualizări 1790
    Sponsored Links:

    Înapoi la Culinare

    Mai stai putin cu noi
    x #{title}

    #{text}