Sponsored Links:
E bine sa facem economii, sa ne pregatim actele si sa verificam vremea sa stim ce ne asteapta. Si hainele trebuie sa le pregatim din timp, de preferat inainte cu 2-3 zile, sa fie spalate si calcate. Daca mergem cu masina, sa ne punem si niste provizii de mancare.
Pe langa acestea, recomand calduros urmatoarele sfaturi:
1. Nu te enerva pe lucrurile care nu le poti controla
Ai pierdut autobusul? Nici o grija, va veni altul. Ai facut pana la roata de la masina? Inlocuieste-o cu cea de rezerva si cea cu probleme rezolv-o la prima vulcanizare. Cateodata lucrurile te iau prin surprindere, dar cel mai important este sa ramai calm si sa gasesti o solutie la orice problema.
2. Trezeste-te devreme
Prin aceasta eviti aglomeratiile, te bucuri mai mult de lumina soarelui si chiar si pozele ies mult mai bine. Poti sa vizitezi si zone putin periculoase dimineata deoarece hotii, inselatorii si criminalii sunt mai activi odata cu lasarea noptii.
Planificare calatorie.jpg |
3. Nu uita sa zambesti tot timpul
Prin asta iti faci tie ziua mai fericita si bine dispui si pe altii. Nu lua toate lucrurile prea in serios pentru ca altfel risti sa iti faci calatoria un regret.
4. Pune-ti bani de rezerva
Pentru ca traim intr-un sistem financiar, banii sunt foarte importanti cand calatorim. Ca sa nu riscam fara ei, este mai bine sa ii punem in mai multe locuri diferite si sa nu ii tinem pe toti in acelasi loc. O parte putem pune intr-un buzunar cu fermoar la geaca, altii in portofel, altii intr-un buzunar ascuns la rucsac..etc. Sa nu tinem niciodata toti banii pe card deoarece nu stim niciodata cand nu avem acces la un bancomat sau cand pierdem sau ni se fura cardul.
5. Nu intra in contact cu persoane dubioase
Pe cat posibil sa nu incercam sa socializam cu toata lumea iar daca socializam, sa pastram conversatia la un nivel restrans, sa nu oferim prea multe detalii despre cine suntem, cati bani avem, de unde venim, etc.
6. E bine sa ne protejam
Si prin aceasta ma refer la orice fel de protectie . Sa purtam ochelari de soare atunci cand este necesar. E bine sa folosim si crema solara cu SPF 30 chiar si atunci cand iesim la plimbare, nu neaparat sa stam la plaja, mai ales pe fata si pe maini deoarece soarele prea puternic ne poate face rau daca ne expunem prea mult.
7. Nu te lasa fara energie
Sa ne hidratam (este foarte important cand calatorim sa bem cat mai multa apa/lichide) si sa mancam suficient pentru ca avem nevoie de energie. Nu e bine sa faci exces de mancaruri de toate felurile, e recomandat sa incerci un fel de mancare azi, alt fel de mancare maine, poate stomacul tau nu este obisnuit cu tot felul de mancaruri exotice si s-ar putea sa ai probleme din cauza asta.
8. Incearca sa te bucuri de locurile pe care le vizitezi
Concentreaza-te asupra locului in care te afli, observa viata de acolo, mirosurile, zgomotele... Nu sta cu ochii in telefon sau in aparatul foto/video prea mult pentru ca altfel pierzi esenta acelui loc.
9. Fa-ti copii de siguranta.
Daca ti se fura/pierde laptop-ul sau telefonul, sa nu pierzi toate fisierele importante de pe el. Incearca sa tii copii digitale si fizice de la documentele importante cum ar fi pasaportu, buletinul, certificatul de nastere, permisul de conducere, cardul de asigurare de sanatate si nu in ultimul rand, numerele importante de telefon in caz de urgenta. Pentru aceasta poti folosi si un stick de memorie sau un HDD extern pe care sa il poti lua cu tine.
10. Fa poze la lucrurile care merita
Nu are rost sa facem poza la orice piatra sau frunza dar in schimb la un monument sau un peisaj frumos da. Nu uita totusi sa te bucuri prin ochii tai de ceea ce vezi si nu doar prin display-ul de la aparatul foto. Pozele si filmarile sunt cel mai bun suvenir.
Wow.jpg |
11. Intotdeauna poti gasi o cale
Nimic nu e imposibil. Daca intampini dificultati in a merge undeva sau in a face ceva, nu renunta, inseamna doar ca nu ai gasit solutia cea mai buna sau nu ai gasit persoana potrivita inca. Nu asculta de cei care vor spune ca nu se poate. Perseverenta va da roade. Asta nu inseamna ca va trebui sa fim ambitiosi in orice prostie, trebuie sa ne concentram mai mult pe lucrurile care merita.
12. Nu fa risipa
Nu cheltui pe lucruri de care nu ai nevoie. Cand mergi intr-o excursie mergi sa vizitezi, sa te simti bine, sa vezi lucruri noi si uneori sa interactionezi cu oamenii. Poti sa calatoresti in multe locuri si cu buget redus si sa te bucuri de lucrurile care le faci nu neaparat daca strici foarte multi bani. Uneori poti sa faci desigur si exceptii si sa treci peste buget ca sa iti atingi anumite scopuri dar e bine sa te controlezi.
Sponsored links:
13. Fii deschis la minte
Nu judeca stilul de viata al altora din diverse tari sau orase si incearca sa asculti si opiniile altora chiar daca nu esti de acord cu ele. Fii empatic, priveste lucrurile si din punctul de vedere al altei persoane.
14. E bine sa iti pui cu tine dopuri pentru urechi
Cateodata mai avem nevoie si de liniste si nu am dori ca in acel moment sa auzim cainii cum latra, altii cum claxoneaza, cum se cearta, cum fac sex in camera alaturata, etc.
15. Viziteaza si locurile mai putin populare
Incearca sa mergi pe jos nu doar la obiectivele turistice cunoscute ci sa te plimbi prin orasul pe care il vizitezi deoarece nu stii niciodata cand poti descoperi lucruri interesante.
16. Incearca mancarea locala
Probabil ai mai mancat Pizza, Paste sau altele in Romania dar cand mergi in Italia, trebuie sa mananci de acolo!. Cauta sa mananci in locurile unde lumea sta mai mult la rand sau unde e plin localul deoarece in acele locuri trebuie ca mancarea sa fie si proaspata.
Mancare locala.jpg |
17. Nu fa lucrurile in graba
Nu incerca sa vizitezi in graba cat mai multe obiective turistice, orase sau tari. Daca ai timp limitat, alege-ti o zona pe care sa o vizitezi sau mai multe si intereseaza-te despre zona respectiva. Daca vei incerca sa faci totul in graba, te vei epuiza, nu vei reusi sa faci tot ce ti-ai propus si aventura asta ti-ar putea lasa un "gust amar" in loc de o experienta placuta.
18. Nu uita sa iti iei notite
Fie ca sunt in format electronic sau pe hartie, este bine sa scriem uneori pe unde am fost,ce am vizitat, ce am facut, cum se numesc oamenii pe care i-am intalnit si alte amintiri.
19. Ia-ti o harta
E bine sa avem cu noi cat mai multe informatii despre locul in care ne aflam si o harta turistica ne ajuta in acest sens. Iti poti face un traseu prin care sa vizitezi obiectivele turistice intr-un timp mai scurt. Te ajuta sa nu te pierzi intr-un oras mare cand nu ai la tine un GPS. Este recomandat sa ai si un telefon cu GPS si harti actualizate pe care sa il folosesti in caz de nevoie.
20. In cazul in care calatorim cu masina
Este bine sa ne asiguram ca este in stare buna de functionare, sa ii facem verificarile necesare inainte de drum. Sa avem roata de rezerva in stare buna, stingator, trusa medicala, vesta reflectorizanta si combustibil suficient.
Sper sa va fie de folos