Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
 • Prima pagină Categorii Casa si gradina
 • Cum sa faci focul rapid intr-un cazan cu ardere inversa pe lemne
  Vizualizari 5038

  Scrisde Idea Boy » 17 Feb 2015, 23:30

  Daca pana acum stateai 20-30 de minute pana sa aprinzi focul intr-un cazan pe lemne cu gazeificare, acum poti face focul si in 5 minute daca urmezi pasii de mai jos.
  Sponsored Links:

  1. Pregatirea cazanului
  1.1. Inainte sa a facem focul, curatam cazanul de jarul stins.
  1.2. Deschidem usa de sus in larg si cea de jos doar putin (ca in imagine). Aceasta va permite ca flacara sa arda in sus. Daca vom inchide de tot usa de jos, flacara va arde in jos si nu ne va ajuta sa degajam atat de repede focul.
  1.3. Ca sa avem tiraj mai mare, deschidem si clapeta de evacuare a fumului (ridicam tija metalica din spatele cazanului).
  1 pregatirea cazanului.jpg
  1 pregatirea cazanului.jpg

  2. Pregatirea lemnelor de foc
  2.1. Peste "gura" de ardere a cazanului, asezam pe diagonala o bucata plata de lemn / scandura sau o jumatate dintr-un lemn.
  2.2. Peste bucata de lemn, asezam intai niste bucati foarte mici de lemne crapate si foarte uscate. De preferat lemn foarte dens, bucati de scandura crapata foarte subtire. (Recomand sa cumparati din comert "brichete" cuburi speciale pentru aprinderea focului. E suficient daca folosim un singur cubulet.)
  2.3. Peste acele bucatele mici de lemn uscat, asezam bucati mai mari de lemn uscat, dar nu foarte mari.
  2 pornirea focului.jpg
  2 pornirea focului.jpg

  3. Pornirea focului
  3.1. Cu un chibrit sau o bricheta pentru aprinderea aragazului, dam foc la bucatelele mici de lemne sau "brichetele" speciale pentru aprinderea focului.
  3 degajarea focului.jpg
  3 degajarea focului.jpg

  3.2. Pentru faptul ca am pregatit corespunzator cazanul, vom vedea ca focul se va inteti foarte repede. De indata ce se face flacara mai mare, putem pune direct jumatati de lemne sau bucati mai mici de lemne intregi iar chiar deasupra, incet, pe masura ce focul se face mai mare, putem pune lemnele mari.
  4 mentinerea focului.jpg
  4 mentinerea focului.jpg

  3.3. Pe masura ce focul arde tot mai tare in cazan, trebuie sa inchidem usa de sus ca sa nu iasa fumul in afara iar usa de jos sa ramana doar putin "crapata". Daca dorim sa avem flacara mai mare, deschidem mai mult usa de jos dar atunci s-ar putea sa iasa mai mult fum. Trebuie sa coordonam usa de jos cu cea de sus astfel incat sa nu iasa fumul in afara.
  3.4. Dupa ce a inceput sa se extinda focul in cazan si lemnele mai mari au inceput sa arda, in ordinea aceasta: inchidem usa de jos, inchidem si usa de sus si in ultimul rand coboram tija din spatele cazanului pentru evacuarea fumului.

  IMPORTANT!!! In tot acest timp nu plecati de langa cazan si nu lasati copiii mici in preajma. Nu lasati in jurul cazanului materiale inflamabile si nu uitati sa il verificati din cand in cand.
  Cand montati un astfel de cazan pentru casa, daca aveti posibilitatea sa il puneti intr-o anexa a casei (separat) si nu chiar in casa.

  Este bine sa aveti la indemana un stingator de incendiu sau o sursa de apa in caz de nevoie.
  Nu uitati ca cel putin o data pe an sa verificati, sa curatati cazanul pe interior, sa curatati caile de evacuare a fumului si hornul.
  Sponsored Links:
  Actualizat în 05 Mai 2019, 04:26
  Avatar utilizator
  Idea Boy
   
  Mesaje: 13
  Membru din: 10 Mar, 2014
  Total puncte: 22  Distribuie pe:


  1 mesaj • Pagina 1 din 1
  Citeste si:

  Înapoi la Casa si gradina

  x #{title}

  #{text}