Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
  • Prima pagină Categorii Culinare
  • Cum sa tai ceapa fara sa plangi
    Vizualizari 2408

    Scrisde tzutzu_22 » 19 Iul 2016, 16:47

    Atunci cand tai ceapa, se elibereaza enzima numita alinaza,, impreuna cu un compus al sulfului, care se transforma in compus volatil si irita ochiul, cauzand lacrimarea.
    Sponsored Links:

    Daca iti place sa pui ceapa in mancare, dar nu suporti neplacerile asociate, este bine sa stii ca exista cateva remedii pentru a nu mai plange atunci cand tai ceapa.
    ceapa.JPG
    ceapa.JPG

    Ingheata ceapa
    Dupa ce ai curatat ceapa, las-o jumatate de ora la congelator inainte de a o taia. Vei observa ca efectul lacrimogen dispare miraculos, la fel si mirosul puternic. Singurul inconvenient este ca nu poti adauga ceapa rece direct in mancare si va trebui sa mai astepti pana cand revine la temperatura camerei.

    Lasa ceapa la inmuiat in apa rece
    ceapa_apa.jpg
    ceapa_apa.jpg

    Procedeul are un efect asemanator celui din scenariul precedent, doar ca de aceasta data lacrimile nu vor disparea complet. Dupa ce cureti ceapa, tai-o in doua si las-o jumatate de ora la inmuiat in apa rece. Daca intentionezi sa calesti, va trebui sa o lasi sa se scurga apa din ea.

    Taie codita dupa ce toci ceapa
    Cele mai multe persoane taie codita cepei atunci cand o curata. Se pare insa ca acest lucru nu ajuta. Este recomandat sa lasi codita pentru final, deoarece in acest fel vei lacrima mai putin.

    Foloseste un cutit bine ascutit
    Aceasta metoda este doar pe jumatate eficienta. Folosind un cutit bine ascutit, vei reusi sa tai ceapa mai repede, dar nu vei scapa complet de lacrimi.

    Pune sare pe lama cutitului
    Nici aceasta metoda nu este 100% eficienta, dar intradevar limiteaza cantitatea de lacrimi pe care o versi in timp ce tai ceapa. Bonus: nu va mai fi nevoie sa pui sare in mancare.

    Stoarce o lamaie
    lamaie.JPG
    lamaie.JPG

    Acidul citric neutralizeaza enzimele eliberate de ceapa, astfel ca poti stoarce o lamaie pe tocator inainte de a trece la taiat. Metoda promite sa dea rezultate!

    Aprinde o lumanare
    lumanare.jpg
    lumanare.jpg

    Suna destul de bizar, dar se pare ca metoda da rezultate. Aprinde o lumanare langa tocator si vei observa ca flacara creste in intensitate atunci cand tai ceapa. Explicatia este ca arde o parte din substantele eliberate de ceapa, care altfel ar fi ajuns in ochi provocand lacrimarea.
    Sponsored Links:
    Actualizat în 30 Apr 2019, 20:46
    tzutzu_22
     
    Mesaje: 54
    Membru din: 03 Ian, 2015
    Total puncte: 49



    Distribuie pe:


    1 mesaj • Pagina 1 din 1
    Citeste si:

    Înapoi la Culinare

    cron
    x #{title}

    #{text}