Stii sa faci anumite lucruri?! Arata-le si altora. Creaza-ti contul si incepe sa postezi. Site-ul care te ajuta sa te descurci singur.

Facebook Twitter
Si tu poti sa contribui la aceasta comunitate plina de lucruri utile. Scrie un tutorial chiar acum!
  • Prima pagină Categorii Culinare
  • Cum se face supa de pui sau de rata
    Vizualizari 4102

    Scrisde Chef » 06 Ian 2018, 18:02

    Zicala "Gaina batrana face supa buna" nu e o regula in bucatarie.
    La fel de buna poate iesi supa si daca o faci pe un pui atata timp cat e pui de casa. Cu mare succes poti inlocui puiul cu o rata. Iese o supa la fel de buna.
    Sponsored Links:

    In acest tutorial vom prezenta modalitatea de a face o supa ca la carte si cat mai gustoasa.
    Cu ingrediente din gradina, de casa, fara e-uri, fara delicat, vegeta sau altele.

    Timp de preparare:
    intre 2-5 ore (fierberea depinde daca e pui sau gaina)

    Ai nevoie de:
    Ustensile:
    Oala mare intre 12 si 20 l
    Sita mare
    Spatula metalica
    Alte oale mai mici sau vase mici de iena (se pune legumele fierte si carnea)

    Ingrediente:
    Apa
    Sare
    Piper boabe

    Legume:
    1 kg morcovi
    3,4 bucati de patrunjel
    1 telina medie
    1 gulie medie
    2,3 bucati de pastarnac
    2 cartofi mari
    1 ardei gras galben
    1 ardei iute sau 2 mai slabi (pot fi verzi sau rosi)
    1 varza creata mica
    1 ceapa medie

    Carne:
    1 pui intre 2-4 kg de casa (poti folosi tot puiul sau daca vrei folosesti partea cu oasele)
    cu cat mai multe oase si grasime, cu atat iese mai buna la gust
    eu folosesc complet spatele, gatul, labele, ranza, mai adaug inca 2 bucati de spate de la alti pui
    Celelalte: pieptul, pulpele si aripile le folosesc ca sa fac tocanita extra-mega-benga (alt tutorial pt acea reteta)

    IMG_20171213_195437.jpg
    IMG_20171213_195437.jpg

    Pasul 1
    Se pune la fiert intr-o oala mare puiul. Pe tot parcursul fierberii trebuie sa mentinem oala pe ochiul mediu al aragazului, la foc mic. Acesta este secretul unei supe: ca sa nu se tulbure trebuie sa fiarba la foc mic.

    Asteptam sa dea in clocot si cand face spuma la suprafata, se inlatura cu spatula metalica. Avem grija sa nu luam si grasimea, ci doar spuma de culoare gri. Dupa adaugam sare suficienta. Mai bine mai putina, iar pe parcurs mai adaugam.
    Se adauga urmatoarele: legumele ce sunt mai atoase si tari pentru ca fierb mai greu: punem telina, gulia, ardei iute, ceapa intrega si ardeiul (e secretul gustului, da cea mai buna savoare la orice mancare). Adaugam si boabele de piper (poti fi si 10 daca sunt mici).

    Pasul 2
    Pe tot parcursul fierberii, se inlatura posibila spuma aparuta.
    La vreo 20 minute de la adaugarea piperului, adaugam urmatoarele legume: pastarnacul, morcovii, patrunjelul. Se gusta, daca e cazul se adauga sare.

    Pasul 3
    La final, cand totul este fiert in proportie de 90% se adauga varza creata si cartofii (cartofii sunt perfecti ca sa absoarba surplusul de sare daca crezi ca e prea sarata).
    Daca supa nu depaseste nivelul ingredientelor, pe parcurs adauga cate o cana de apa rece.

    Finalul
    Se separa compozitia in felul urmator:
    se ia carnea din oala cu spatula metalica si se pune in vasul de yena.
    Se iau legumele si se pun intr-o oala mai mica sau alt vas de yena/sticla, termorezistent.
    Se ia sita si intr-o alta oala se strecoara zeama de la supa. Sita separa reziduurile ramase pe fundul oalei, in acest fel vei obtine o supa curata si netulburata.
    IMG_20171213_195427.jpg
    IMG_20171213_195427.jpg

    Daca adaugi taietei..
    Cand vrei sa fierbi taietei trebuie sa lasi pe foc mic supa. Adauga un canita sau un pumn de taietei cand da in clocot. Lasa sa fiarba aproximativ 5-8 minute. Depinde de cat de grosi sunt. Gusta-i pe parcurs.
    Foarte important: cand ajung sa fie fierti cam 90% , opreste focul de sub oala si trage-o de pe aragaz. Taieteii fierb in continuare si se umfla, in felul acesta nu vor deveni "mamaliga", ci raman perfecti.

    Sper ca reteta aceasta v-a fost de ajutor! Poti inlocui cu rata, porc, vita, curcan, gasca, insa timpul de fierbere este altul si gustul difera.
    Insa supa de pui de casa e foarte buna si pentru adulti, si pentru copii.
    Este testata si transmisa din mama-n fiica, din bunica-n nepoata. Daca respecti pasii, o sa iasa ca la carte si toata lumea va aprecia supa ta buna!

    Bon Apetit! ;)
    Sponsored Links:
    Actualizat în 30 Apr 2019, 18:40
    Chef
     
    Mesaje: 15
    Membru din: 22 Feb, 2014
    Total puncte: 20



    Distribuie pe:


    1 mesaj • Pagina 1 din 1
    Citeste si:

    Înapoi la Culinare

    cron
    x #{title}

    #{text}